1 Φεβ 2014

Σούπα με άρωμα Ανατολής και μύδια με μακαρόνια με γεύση Μεσογείου από την Ειρήνη Γκόνου


Η Ειρήνη Γκόνου έγινε εικαστική καλλιτέχνης, γιατί, όπως η ίδια λέει, μόνον έτσι μπορεί να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω της. Κι ο κόσμος γύρω της είναι πολύ μεγάλος. Το Παρίσι όπου σπούδασε της δίδαξε ότι ο πολιτισμός είναι ένα ατέρμον παλίμψηστο. Η έμπνευσή της διατρέχει τις ηπείρους, αλλά στέκεται στην Αφρική, στον Αραβικό κόσμο, στις ακτές της Μεσογείου. Από εκεί αναδύθηκε η  νέα σειρά έργων της «Τάλισμαν». Είναι μια εικαστική διαδρομή στην ανάγκη των ανθρώπων να έχουν φυλακτά που θα τους προστατεύουν από κάθε κακό. Το τάλισμαν, από την ελληνική λέξη τέλεσμα, είναι ένα είδος φυλαχτού με γραφές και σύμβολα που με έναν ιδιαίτερο τρόπο γίνεται μαγικό και  απλώνει το αόρατο προστατευτικό δίχτυ του πάνω σε αυτόν που το φορά.


Το φαγητό στο σπίτι της Ειρήνης και του ζωγράφου Μίλτου Παντελιά, είναι ένα τέλεσμα, μια τελετή με τη γεύση των τόπων που την εμπνέουν. Η ευωδιά των μπαχαρικών –  τούμερικ, τζίντζερ, κάρυ, κάρδαμο – είναι διάχυτη. Αυτά αρωματίζουν και τη σούπα δικής της έμπνευσης, η οποία καταφθάνει  μέσα στα μπολ, πάνω στα επίσης δικής της έμπνευσης σουπλά.  Να πως η Ειρήνη περιγράφει τη συνταγή της με τα δικά της λόγια:


Η σούπα

Πράσα, ντομάτες, πατάτες, σελινόριζα, σέλινο, τζίντζερ, σκόρδο, φλούδα λεμονιού, μπαχαρικά (κάρυ, κάρδαμο, τούμερικ).

Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και τα μπαχαρικά. Περνάμε από το ζεστό λάδι τα πράσα, συνεχίζουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα  συστατικά. Στο τέλος ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμόνι.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί η Ειρήνη και στις εικαστικές δημιουργίες της και στις μαγειρικές της, είναι αρχέγονα. Η φύση μας επαναφέρει στην ουσία των πραγμάτων. Και η απλή σαν την οικονομία της φύσης μακαρονάδα με μύδια, μας επαναφέρει στη γεύση της μεγάλης θάλασσάς μας. Πάλι η συνταγή με τα δικά της λόγια και σχέδια:



Τα μακαρόνια με τα μύδια

Ετοιμάζουμε τα μύδια σε μια κατσαρόλα αντικολλητική ή τηγάνι τύπου wak.

Ξεπαγώνουμε τα μύδια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με σκόρδο και λίγο μαϊντανό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια και συνεχίζουμε  να τα γυρίζουμε στο λάδι. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, τούμερικ και λίγο κάρυ, και μετά μαϊντανό, τμηματικά μέχρι το τέλος. Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια. Προτιμώ τα μύδια να είναι κατεψυγμένα και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως.


Το κρασί και η ρακή είναι από το δικό τους αμπέλι στον Αμπράμ της Νάξου, στο δρόμο για τον μεγάλο κούρο του Απόλλωνα, που μάλλον παριστάνει ξαπλωμένο τον θεό Διόνυσο. Όμως, με αυτά ασχολείται ο Μίλτος, που επιφυλάχτηκε να μας μυήσει στα μυστικά του…

2 σχόλια:

  1. πολύ ωραίο το souvenir της μυδομακαρονάδας μας Νίκο μου!!!!
    νάμαστε καλά να ξαναβρεθούμε μέσα από τις άπειρα μυρωδικές γεύσης της δικής μας Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή